Norske svindlere i Albir

Norske svindlere i Albir

 

 

Publisert i Se her 2017

(Se og hør 2017): I kveld er det premiere på det nye programmet «Svindeljegerne» på TV 3, som tar for seg ulike svindelmetoder, og en jakt som skal ende med en konfrontasjon med svindlerne.

Programledere er sikkerhetsekspert og blogger, Kjell-Ola Kleiven, og tidligere Pareto-megler og Nettavisen-journalist, Ole Eikeland.

I den første episoden er det billettsvindel som er tema, der de sporer opp «Martin» i den spanske byen Alicante. Det viser seg at vedkommende har svindlet en rekke nordmenn for hundrevis av tusener av kroner via billettsvindel.

Det vil altså si at han kjøper én billett til en konsert eller arrangement, og selger denne videre til flere forskjellige personer. Av de seneste arrangementene han har svindlet folk på, er Karpe Diem-konsert og Øyafestivalen.

Kjell-Ola Kleiven konfronterer svindleren, som innrømmer alt. Han erkjenner også at dette er noe han kommer til å fortsette med.

– Spenning

Overfor Seoghør.no forteller Kjell-Ola Kleiven at «Martin» er på rømmen fra politiet, etter å ha fått flere dommer på seg i Norge. Det tok dem imidlertid bare 48 timer fra de ankom Alicante til de fant ham.

– Det er jo en veldig spenning, for vi visste ikke om vi kom til å finne han. Vi tar forbrukernes kamp, og får ganske mye adrenalin. Vi brukte jo mye tid på å spore han opp, sier han og fortsetter:

– Vi ville ha hans versjon av saken og hvorfor han velger å svindle folk for så høye summer. Det er snakk om ganske mye penger, og bør derfor stoppes. Han kunne ha fylt opp hele Oslo Spektrum kun med falske billetter – så mange har han svindlet, forklarer han.

Kleiven mener at det er merkelig at billettsvindleren ikke har blitt sporet opp av politiet ennå, når det tok dem såpass kort tid å finne ham.

– Det handler om å få dem til å ville prate med oss, og det er nok det som er det vanskeligste. Mest sannsynligvis har dem jo lyst til å banke meg, så jeg kommer alltid forberedt til en slåsskamp. Det er viktig for oss at forbrukerne som er blitt lurt får en forklaring, og at svindlerne stilles til veggs.

– Motiverende

Programlederen forklarer at programmet er hundre prosent autentisk.

– Dette er en serie som virkelig betyr noe, for det er ekte spenning og ekte konfrontasjoner. Blir jeg slått ned, er det ekte. Menneskene vi konfronterer er folk som lever av å lure folk og som lever på kanten. Det er veldig spennende å gjøre det ansikt til ansikt, sier han.

Videre utover i programmet vil man se at Kjell-Ola Kleiven og Ole Eikeland sporer opp en rekke svindlere og prosessen om hvordan de får dem til å – forhåpentligvis – ville snakke.

– Dette er drømmejobben. Det er så motiverende, fordi vi gjør en viktig jobb. Det er et veldig annerledes tv-program, og jeg håper at det fenger, sier Kleiven.

«Svindeljegerne» sendes på TV 3 tirsdager klokken 20.30. (2017).

Advarer mot norsk svindler på Costa Blanca

Spaniaposten har blitt kontaktet av en rekke næringsdrivende i Alfaz del Pi og Altea området som ønsker å advare mot en notorisk norsk svindler. Mannen er tidligere straffedømt ved flere anledninger i Norge.

Drev bar i Albir, ville åpne «heste-senter»

Den svindeldømte mannen, født i 1978 ifølge papirer Spaniaposten har sett, har angivelig operert på det nordlige Costa Blanca i mange år hvor han har familie. I en periode få år tilbake skal han ha drevet en bar i Albir. Siste tiden skal han ha fortalt at han drev med hester og ville åpne en butikk for salg hesteutstyr og relatert rekvisita. Kontrakt ble signert om kjøp av lokale i Albir, høsten 2008. Kjøpet ble aldri gjennomført. Fra Norge er det kjent at folk i hestemiljøet har vært ofre for Tollefsrud.

De som har vært utsatt for den skruppelløse 31-åringen beskriver han blant annet som trivelig og veltalende. Dessuten skal han ha en egen evne til å fremstå som både ærlig og rederlig. Virkeligheten er imidlertid en ganske annen. Den notoriske svindleren har påført sine ofre betydelige økonomiske og materielle tap opp gjennom årene, i tillegg til søvnløse netter og annet ubehag.

Bedrageri fra fengsel

Spaniaposten har fått tilgang på dokumenter fra Arendal Fengsel, hvor den notoriske nordmannen tidligere satt fengslet. Dokumentene viser hvordan han selv under soning skal ha forsøkt seg på nye bedrageri noe som førte til at han ble nektet bedre soningsforhold.

Jan Audun Tollefsrud er mannens egentlige navn. Han har for øvrig til tider benyttet dekknavn som Jan Audun Jacobsen og Ivar Jacobsen. Flere av hans norske ofre forteller til Spaniaposten at 31-åringen alene om sin kriminelle virksomhet. Ytterligere tre til fire personer er med i ”svindlerteamet”, deriblant en kvinne fra Sørlandet som hevder å være hans kone.

Tollefsrud har tidligere vært gift med en annen norsk kvinne bosatt på Costa Blanca, men de skal være skilt for flere år tilbake.

 

– Banken varslet ikke

Falske kvitteringer, dokumenter og ID-papirer er blant Tollefsruds fremste hjelpemidler når han utfører sine bedrageri. Han har i Spania blant annet brukt det falske navnet «Jan Audun Jakobsen».

Selv om kvitteringene han ofte fremviser tydelig bærer preg av å være laget av en amatør, var de gode nok til at varsellampene ikke kom på ved sparebanken Caixa Cataluña i Albir. Ett av svindlerens ofre, forteller til Spaniaposten at bankens representant mente de falske kvitteringen var «ok». Derfor fikk Tollefsrud utlevert bilnøkler til en SUV han ville kjøpe til tross for at papiret som trolig skal forestille en kvitteringsutskrift fra en nederlandsk nettbank har mange åpenbare mangler. Blant annet manglet «kvitteringen» referansenummer, noe bankens norske representant har bekreftet ovenfor Spaniaposten.

Bankens representant bekrefter de mente «kvitteringen så ok ut», men hevder på sin side de ikke kunne sjekke om overførselen faktisk var reell all den tid referansenummeret manglet.

 

Til Spania i stjålet bil, stakk fra hundene.

Svært ofte fremstår Tollefsrud som hus- eller bilkjøper. Ved flere anledninger har han også opptrådt som selger/utleier av  hus eller bil han ikke selv eier.

Ifølge en bilselger som i Norge ble frasvindlet en grå Audi A6 Avant, dukket den opp i nettopp Spania. I Alfaz del Pi har Tollefsrud blant annet lurt seg til både hus og bolig fra næringsdrivende nordmenn. Når han forstod han av avslørt rømte Tollefsrud fra boligen i Albir hvor han i tillegg til ett stort antall ubetalte krav, etterlot seg to hunder uten tilsyn.

Etter hva Spaniaposten erfarer ble Tollefsrud tidligere i sommer arrestert av spansk politi i Figueres på grensen til Frankrike, i en bil stjålet fra en norsk forretningsmann basert i Alfaz del Pi. Bilen hadde da i overkant av en måned blitt kjørt 15.000km i Spania, Frankrike, Italia og Storbritannia. Etter få dager ble Tollefsrud løslatt fra spansk varetekt men friheten ble kortvarig, han befinner seg nå under arrest i Kristiansand, hvor han må svare for en rekke straffbare forhold, etter hva Spaniaposten erfarer.

 

 

Spaniaposten 2010

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.